Astım, Koronavirüs'e yakalanma riskini artırır mı? Hastalığın şiddetli geçmesine sebep olabilir mi? İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde astım hastalarının virüsten nasıl etkilendiği merak edilmiştir. Aslında astımımızın ne kadar kontrol altında olduğuna bağlı olarak değişiyor. İyi kontrol altında olan, astım şikâyeti olmayan ve tedavisini düzenli kullanan hastaların Covid-19’dan ölüm risklerinin artık yüksek olmadığı biliniyor.
İçindekiler
Astım Nedir?
Astım hava yollarını etkileyen bir hastalıktır. Yoğunluğu ve şiddeti zaman zaman değişen hışıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük atakları ile seyreder. Solunum yollarında değişken ve geri dönüşümlü bir hava yolu kısıtlılığı yapar. Ancak bu kısıtlılık zamanla sürekli hale de gelebilir.
Astım Tanısı Nasıl Konulur?
Astım tanısı karakteristik şikayetler varlığında hava yolu kısıtlılığının gösterilmesi ile konulur. Reversibilite adı verilen hava yolu kısıtlılığının geri dönüşlü olduğunun gösterilmesi sigaraya bağlı oluşan KOAH hastalığından başlıca ayrım yöntemidir.
Astım Hastasıyım, Covid-19’a Yakalanma Riskim Arttı Mı?
Pandemi seyri boyunca astım ile ilgili bilgilerimiz de arttı ve mevcut risk zamanla değişti. Başlangıçta astımda hastalığın seyri konusunda pek bilgimiz yoktu. Grip salgınlarının, astım ataklarını tetiklediğini biliyorduk bu sebeple Covid-19 un da astım ataklarını tetikleyebileceğini tahmin ediyorduk. Ancak geçen sürede elde edilen veriler ve araştırmalar neticesinde hangi astımlıların daha fazla risk altında olduğunu daha net tahmin edebiliyoruz.
Astımın Covid-19’a yakalanma ve hastalığın şiddetini artırması astımınızın ne kadar kontrol altında olduğuna bağlı olarak değişiyor. İyi kontrol altında olan, astım şikâyeti olmayan ve tedavisini düzenli kullanan hastaların Covid-19’dan ölüm risklerinin artık yüksek olmadığı biliniyor.
Yüksek Risk Altında Olan Hastalar
- Şiddetli ağır astım hastaları
- Düzenli tablet olarak steroid kullanma ihtiyacı olan astım hastaları
- Hastanede yatış gerektiren astım atakları yaşayan hastalar
Yine de astımınız varsa Covid-19’a yakalandığınızda hastaneye başvurmanız gerekebilir. Bu risk düşük de olsa astım eylem planı adını verdiğimiz astım atağı başladığında uygulayacağınız erken tedavi prosedürleri yeterli olmaz ise, takip ve tedavi devamı için hastaneye başvurmanız ve ek tedaviler almanız gerekebilir.
Hastalığın Şiddetli Geçirilmesine Etkili Faktörler Nelerdir?
Coronavirus yakalanma ve şiddetli hastalık geçirme riski ile ilişkili başlıca faktörler şunlardır;
- Yaş
- Obezite
- Zayıflamış immun sistem
- Altta yatan sağlık sorunları (astımda bunlardan biridir)
- Erkek cinsiyet
- Mesleki maruziyet (insan teması yüksek iş grupları)
- Hastalığın yaşadığınız çevredeki yaygınlığı
Astımda Covid-19'a Yakalanma Riskini Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız?
Kendinizi ve çevrenizi güvende tutmak için yapabileceğiniz birçok şey var; öncelikle genel önlemleri çok iyi uygulamalıyız bunlar;
- İnsanlar ile aranızdaki mesafeyi korumak
- El temizliğine dikkat etmek
- Kapalı alanlarda daha fazla olmak üzere açık alanlarda dahi kalabalık gruplardan uzak durmak
- Maske kullanmak
- Mümkünse evden çalışmak
- Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak
- Sağlıklı beslenmek
Bunların dışında astıma yönelik olarak;
- Astım tedavinizi düzenli kullanmak,
- Astım kontrollerinizi aksatmamak,
- Atak durumlarında atak tedavisine hızla ve gecikmeden başlamak,
- Astım ilaçlarını ve eylem planı tedavilerinizi elinizin altında bulundurmak,
- Astım tetikleyici faktörlerden, varsa tetikleyici alerjenlerden korunmak,
- Grip ve Zatürre aşısı olmak astım için hastalığın seyrini etkileyecek ve sizi hastalık seyrinde ağır hasta olmaktan koruyabilecek faktörlerdir.
Uzm. Dr. Alper Gündoğan
Göğüs Hastalıkları
Lokman Hekim Akay Hastanesi
Astım ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve uzman hekimlerimizden randevu almak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli olacaktır..